Inloggen

Ander nieuws

Nederlanders werken het langst in Europa

Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat Nederlanders de langste arbeidsloopbaan hebben van alle inwoners van de Europese Unie. Gemiddeld gaat een 15-jarige in Nederland een werkzaam leven van 43,7 jaar tegemoet.


Nederland staat sinds 2021 bovenaan de lijst. Deze recente toename hangt samen met de verhoging van de AOW-leeftijd, die voorheen op 65 jaar lag en nu op 67 jaar.

Langere loopbanen zijn vooral gebruikelijk in Noord-Europese landen. Na Nederland hebben inwoners van Zweden (43,1 jaar), Denemarken (41,3 jaar) en Estland (40,8 jaar) de langste werkzame levens. In Roemenië (32,2 jaar) en Italië (32,9 jaar) stoppen inwoners gemiddeld het snelst met werken.

Het aantal werkzame jaren is over het algemeen langer in landen met een hogere arbeidsparticipatie. Volgens Eurostat wordt iedereen die minstens één uur per week betaalde arbeid verricht, beschouwd als werkende. Bijbaantjes en kleine deeltijdbanen tellen mee in de totale arbeidsduur.

Het EU-gemiddelde steeg van 34,7 jaar in 2013 tot 36,9 jaar vorig jaar. Mannen zijn over het algemeen langer actief op de arbeidsmarkt dan vrouwen in de EU. In Nederland is het verschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 4,2 jaar, wat ongeveer overeenkomt met het Europese gemiddelde. Litouwen en Estland zijn de enige lidstaten waar vrouwen langer werken dan mannen.

Bron: Volkskrant, 30 juli 2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024