Inloggen

Ander nieuws

Akkoord over vroegpensioen bij zwaar beroep

Er ligt een akkoord voor het behoud van het vroegpensioen (verlenging van de RVU-ontheffing). Vakbonden, werkgevers en het kabinet zijn het eens geworden over een regeling waarmee mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Vakbond FNV moet het plan nog wel voorleggen aan de leden.


De huidige regeling loopt eind 2025 af. In de nieuwe, permanente regeling wordt het mogelijk om drie jaar eerder te stoppen met werken als het beroep wordt aangemerkt als zwaar. Bovenop een bedrag vergelijkbaar met een netto AOW-uitkering (zo’n € 1.500) krijgen werkgevers en werknemers € 300 extra ruimte om de uitkering te verhogen. Die uitkering ontvangt iemand tot aan het pensioen. Wat een zwaar beroep is en hoe hoog de uitkering dan uiteindelijk wordt, beslissen werkgevers en vakbonden aan de cao-onderhandelingstafels van een specifieke sector.

Er is in het akkoord geen maximum aantal deelnemers afgesproken. Omdat de arbeidsmarkt krap is, wil het kabinet er wel voor waken dat er te veel mensen met vroegpensioen gaan. Werkgevers en werknemers moeten er samen naar streven dat er jaarlijks niet meer dan 15.000 werknemers met vroegpensioen gaan om een ‘cultuur van vroegpensioen’ te voorkomen. Het ministerie vna SZW zal ieder halfjaar blijven rapporteren over het RVU-gebruik. Wanneer het aantal van 15.000 deelnemers wordt overschreden gaan kabinet en sociale partners met elkaar in gesprek.

De regeling moet het vooral voor mensen met een lager inkomen en een zwaar beroep makkelijker maken om eerder te stoppen. De nieuwe RVU-regeling kent in beginsel geen einddatum. Met een jaarlijkse monitoring en periodieke ijkmomenten om de drie jaar zal blijvend worden gekeken of de regeling nog voldoet. Omdat de nieuwe RVU-regeling zich richt op werknemers met een zwaar beroep kunnen cao-partijen overwegen om een inkomensgrens toe te passen in de RVU-regeling. Per sector wordt bekeken of er een inkomensgrens komt.

Het kabinet en sociale partners zullen voor mei 2025 een nieuwe duurzame inzetbaarheidsagenda presenteren. Deze agenda zal gericht zijn op de preventie van zwaar werk om mensen gezond door te laten werken tot aan de pensioenleeftijd.

Bron: AWVN 21-10-2024, NOS 18-10-2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024