Inloggen

Ander nieuws

EZ werkt aan verbetering financieringsmarkt voor ondernemers

Minister Beljaarts geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Astronomische rentes, nul toezicht: kasvoorschotten nekken kleine ondernemers’.


Kasvoorschotten kunnen ondernemers helpen bij tijdelijke liquiditeitsbehoeften, maar brengen over het algemeen hogere kosten met zich mee. Het is cruciaal voor ondernemers om de juiste financieringsopties te vinden en grondig de voor- en nadelen van leningen af te wegen. De minister wijst op de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet die eisen stelt aan financiers en strekt tot meer transparantie over kosten en verantwoorde kredietverstrekking. Hij benadrukt dat deze regelgeving de financieringsmarkt kan reguleren en misstanden kan voorkomen. Ook wordt aangestuurd op een evaluatie van deze gedragscodes en op aansluiting van buitenlandse partijen bij de regelingen.

Reguleren niet eenvoudig Verder wordt aangegeven dat het niet eenvoudig is om deze vorm van kredietverstrekking te reguleren, inclusief het instellen van maximale rentes. Het wordt als belangrijker gezien dat financiers zich conformeren aan regels zoals de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet. Er wordt gewerkt aan een financieringshub om ondernemers te begeleiden bij het vinden van geschikte financieringsopties, met aandacht voor kortlopende kredieten.

Tot slot wordt de komst van een FinancieringsGids genoemd, waarbij stakeholders een belangrijke rol zullen spelen en waarin ondernemers worden geïnformeerd over diverse financieringsopties. De minister benadrukt de inspanningen om deze financieringshub operationeel te krijgen en de betrokkenheid van verschillende partijen bij de ontwikkeling van deze gids.

Bron: Min. EZ, 23-09-2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024