Inloggen

Ander nieuws

Materiaal van producten irrelevant voor sectorindeling

De sectorindeling voor premieheffing werknemersverzekeringen is gebaseerd op de aard van de werkzaamheden en niet op de zelfbenoemde categorie van de onderneming.


De Belastingdienst heeft een bv ingedeeld in sector 3 (Bouwbedrijf). Maar de bv betoogt dat zij in sector 12 (Metaal- en technische bedrijfstakken) moet worden ingedeeld. De activiteiten van de bv bestaan namelijk vooral uit de verkoop en plaatsing van veranda’s en tuinkamers, die overwegend van aluminium zijn vervaardigd. Hof Amsterdam oordeelt dat men deze activiteiten moet beschouwen als een uitbreiding van bestaande bouwwerken. Dit valt onder de categorie bouwbedrijf, ongeacht het materiaal waarvan de bouwwerken zijn gemaakt.

Andere sectorindeling dan VOF als voorganger De bv doet nog een beroep op het vertrouwensbeginsel. Zij wijst erop dat haar onderneming de voortzetting vormt van de onderneming van een VOF. Deze werkzaamheden van de VOF waren ingedeeld in de sector Metaal- en technische bedrijfstakken. Maar het hof verwerpt dit beroep van de bv op het vertrouwensbeginsel. De sectorindeling van de VOF geldt namelijk niet automatisch voor de bv na de overgang. Het hof verwerpt ook het beroep van de bv op het gelijkheidsbeginsel. De reden is dat de bv onvoldoende heeft onderbouwd dat andere werkgevers met dezelfde werkzaamheden in de sector Metaal- en technische bedrijfstakken zijn ingedeeld.

Bron: Hof Amsterdam 20-08-2024 (gepubl. 02-09-2024).

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024