Inloggen

Ander nieuws

Onduidelijkheid over handhaving wet DBA per 1 januari 2025

Onder zzp'ers en hun opdrachtgevers heerst onduidelijkheid over de wet die vaststelt wanneer iemand een echte zzp'er is of eigenlijk gewoon een werknemer. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.


De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) bestaat inmiddels acht jaar, maar de Belastingdienst handhaaft tot dusver nauwelijks. Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst mogelijk kan gaan handhaven op schijnzelfstandigheid.

Het tegengaan van schijnzelfstandigheid vinden veel werkgevers geen slechte ontwikkeling. Maar werkgevers zijn het er ook over eens dat de aankomende handhaving gepaard gaat met te veel onduidelijkheid. Waarschijnlijk komt er vanaf 2026 een extra wet die de Wet DBA verder moet verduidelijken.

Werkgevers zijn ook bang dat met de handhaving de flexibele schil van zzp'ers verdwijnt. En die is bijvoorbeeld nodig om piekmomenten op te vangen. Het is niet voor elke sector even makkelijk om mensen in loondienst te nemen. Zo is volgens verschillende brancheorganisaties in de cultuursector werk op festivals of als rondleider in een museum erg seizoensgebonden. De meeste werkgevers zijn nu hun opties voor de toekomst aan het vergelijken.

In veel sectoren willen de zzp'ers helemaal niet in loondienst. Veruit de meeste freelancers die de NOS sprak, vinden de aankomende handhaving maar niets. Enkele freelancers merken al dat werkgevers meer terughoudend zijn om met zzp'ers samen te werken vanwege de onduidelijkheid.

Bron: NOS, 29 juli 2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024