Inloggen

Ander nieuws

Ontwikkeling winstgevendheid volgens ondernemers positiever

Uit de Conjunctuurenquête Nederland, die in juli is gehouden, blijkt dat de winstgevendheid volgens ondernemers in het tweede kwartaal voor het eerst in ruim twee jaar per saldo is verbeterd. In veel bedrijfstakken zagen ondernemers de winstgevendheid nog wel afnemen. Het ondernemersvertrouwen is gestegen, maar blijft nog licht negatief, en komt aan het begin van het derde kwartaal van 2024 uit op -3,4.


Na correctie voor seizoeneffecten zijn er iets meer ondernemers waarbij de winstgevendheid is verbeterd in plaats van verslechterd in het tweede kwartaal. Tussen de bedrijfstakken zijn echter grote verschillen. In de bouwnijverheid zijn ondernemers het positiefst en geeft per saldo bijna 12% aan dat de winstgevendheid is verbeterd. In de autohandel en -reparatie is het saldo van positief (bijna 9%) omgeslagen naar het meest negatief van alle bedrijfstakken (ruim -8%). In de bedrijfstak vervoer en opslag sloeg het negatieve saldo juist om naar positief en dit nam ook het sterkst toe.

Het eerste halfjaar van 2024 is door bijna 65% van de ondernemers met winst afgesloten. Ruim 11% maakte verlies en bijna 17% gaf aan geen noemenswaardige winst of verlies gemaakt te hebben. Bijna 81% van de ondernemers in de bouwnijverheid schreef zwarte cijfers, gevolgd door ondernemers in de delfstoffenwinning, de autohandel en -reparatie en de groothandel. In de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie en de detailhandel waren de bedrijfsresultaten het minst positief. In de cultuur, sport en recreatie was bijna 38% van de ondernemers winstgevend en leed bijna 24% verlies.

Het ondernemersvertrouwen voor het derde kwartaal 2024 is aan het begin daarvan licht gestegen (+2,6). Vanaf eind 2021 tot eind 2022 daalde de stemmingsindicator sterk tot -22,2. Sindsdien herstelde dit zich geleidelijk. Het ondernemersvertrouwen ligt op dit moment iets boven het gemiddelde (-4,0) van de reeks vanaf 2012.

In de meeste bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen ondanks de stijging dit kwartaal nog wel negatief. Bij de bouwnijverheid, de groothandel en de vervoer en opslag is het vertrouwen relatief het sterkst toegenomen. Bij de cultuur, sport en recreatie en de zakelijke dienstverlening daalde de stemmingsindicator het sterkst.

In de delfstoffenwinning zijn ondernemers het positiefst gestemd, gevolgd door ondernemers in de vervoer en opslag en de informatie en communicatie. Het ondernemersvertrouwen is in de landbouw, bosbouw en visserij het laagst.

Bron: CBS 06-08-2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024