Inloggen

Ander nieuws

Tips voor een snelle(re) verwerking van de btw-aangifte

Sommige btw-aangiften kan de Belastingdienst niet automatisch verwerken en vallen uit. Het Forum Fiscaal Dienstverleners deelt zeven btw-tips om de Belastingdienst te helpen. Dat levert ook tijdswinst op voor de adviseur en de ondernemer.


De 7 btw-tips voor gebruikers van softwarepakketten:

  1. Stuur de aangifte niet vaker dan één keer in, bij voorkeur natuurlijk foutloos en voor het juiste sub-nummer.

Let op! Wie een eerdere aangifte wil corrigeren, kan dat tot € 1.000 doen in een volgende aangifte. Ook kan men een suppletie indienen.

  1. Stuur de aangifte in voor het juiste tijdvak. Controleer de uitnodiging voor een maand-, kwartaal- of jaaraangifte.

  2. Stuur geen aangifte in als een ondernemer deelneemt aan de kleineondernemersregeling (KOR), bijvoorbeeld omdat de ondernemer in de aangiftestop zit voor zonnepaneelhouders. De ondernemer hoeft na de ingangsdatum van de KOR geen aangiften meer te doen, ook geen nihilaangifte. De ondernemer heeft een brief gekregen met de ingangsdatum.

  3. Stuur geen aangiften in vóór het tijdvak verstreken is waarover men aangifte doet. Een te vroeg ingediende aangifte kan de Belastingdienst niet geautomatiseerd verwerken.

  4. Controleer of de ondernemer (nog, of nog niet) aangifteplichtig is. De ondernemer kan dit nakijken in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ook na de officiële stakingsdatum hoeft men geen aangifte meer te doen.

Let op! Als na beëindiging van de onderneming nog een eindafrekening plaats moet vinden, is het mogelijk om via de BelastingTelefoon (0800 0543) een papieren aangifte te vragen.

  1. Controleer of de rubrieken juist zijn opgeteld zodat ook de totalen kloppen. Met name de rubriek KOR wordt gebruikt voor voorbelasting, maar deze rubriek is niet meer in gebruik. Dus ook niet voor correcties.

  2. Controleer of een onderneming (nog) deel uitmaakt van een fiscale eenheid (FE) voor de btw. Check de brief die de ondernemer gekregen heeft over de ingangsdatum of opheffingsdatum van de FE. 

Bron: FFD 14-10-2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024