Inloggen

Ander nieuws

Wijzigingen KOR en introductie EU-KOR

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels van de kleineondernemersregeling (KOR). Ook wordt het mogelijk om de KOR aan te vragen in andere EU-landen: de EU-KOR.


Binnenkort ontvangen ondernemers die deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR) een brief van de Belastingdienst over de wijzigingen van de KOR en de introductie van de nieuwe EU-KOR.

De verplichte deelnameperiode van drie jaar komt te vervallen Nu geldt dat KOR-deelnemers met een omzet van maximaal € 20.000 per kalenderjaar verplicht drie jaar moeten deelnemen. Die verplichte deelnameperiode vervalt per 1 januari 2025. Voor ondernemers in de KOR wordt het dus mogelijk om zich op elk moment af te melden.

Opnieuw aanmelden Als een ondernemer zich opnieuw wil aanmelden voor de KOR, dan hoeft die ondernemer niet meer drie jaar te wachten voor die ondernemer weer kan deelnemen. Vanaf 1 januari 2025 gaat deze zogenoemde uitsluitingsperiode alleen nog om de rest van het kalenderjaar waarin de ondernemer zich had afgemeld en het kalenderjaar daarop.

Aan- of afmelden KOR in Mijn Belastingdienst Zakelijk Vanaf 1 oktober 2024 kan aan- of afmelden voor de KOR eenvoudiger en sneller in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Einde KOR voor buitenlandse ondernemers per 1 januari 2025 Is een ondernemer niet in Nederland gevestigd, maar heeft die ondernemer hier wel een vaste inrichting voor de btw én staat die ondernemer geregistreerd voor de KOR? Dan mag die ondernemer vanaf 1 januari 2025 niet meer deelnemen aan de KOR.

Nieuw: EU-KOR Tot 1 januari 2025 kunnen ondernemers die zijn gevestigd in Nederland alleen de KOR in Nederland toepassen. Met de EU-KOR kunnen ondernemers vanaf 1 januari 2025 ook een btw-vrijstelling krijgen voor een of meer EU-landen waar die ondernemer zaken doet.

Is een ondernemer deelnemer aan de EU-KOR in bijvoorbeeld Frankrijk, België en Italië, dan krijgt die ondernemer een btw-vrijstelling in deze drie landen. Maar die ondernemer kan er ook voor kiezen om alleen in bijvoorbeeld België aan de EU-KOR mee te doen. Dan krijgt die ondernemer alleen in België een btw-vrijstelling.

Beschrijving EU-KOR Met de EU-KOR berekent de ondernemer geen btw aan zijn klanten in andere EU-landen. Ook trekt de ondernemer daar geen btw af, ook niet voor kosten die de ondernemer voor zijn leveringen heeft gemaakt. En de ondernemer betaalt geen btw aan de belastingdienst van het land waar hij zaken doet. De ondernemer hoeft daar dus geen btw-aangifte te doen. Wel moet de ondernemer elk kwartaal een opgaaf kwartaalomzet indienen bij de Belastingdienst. Dat is een overzicht van de omzet die de ondernemer in een kwartaal in de hele EU heeft behaald.

Voorwaarden deelname EU-KOR Voor deelname aan de EU-KOR gelden een aantal voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld de hoofdvestiging van de onderneming in Nederland zijn gevestigd. Een andere voorwaarde is de maximale jaaromzet van € 100.000 (in alle EU-landen, inclusief Nederland). Ook moeten deelnemers aan de EU-KOR zich houden aan de nationale omzetgrens van het EU-land waar ze de btw-vrijstelling willen toepassen.

Bron: Belastingdienst, 05-09-2024.

« Terug naar nieuwsoverzicht
© lArcade 2024